V šolskem letu 2023/2024 je Gimnazija Murska Sobota že drugo leto vključena v skupni projekt s Katharinengymnasium iz Ingolstadta. V tem šolskem letu so najprej v mesecu oktobru gostovali nemški dijaki v Murski Soboti, v času od 11. 3. do 16. 3. pa je osem dijakov Gimnazije Murska Sobota vrnilo obisk dijakom iz Ingolstadta.

Tema projekta je povezana z Judi in njihovo usodo v času nacizma. Na to tematiko je bila vezana učna ura, znotraj katere so dijaki analizirali različne zgodovinske vire na to temo in izpostavljali pomen ohranjanja spomina na tovrstne dogodke in pomen opominjanja, da se takšni dogodki ne smejo ponavljati. V mestu München so obiskali Dokumentacijski center o nacionalsocializmu, kjer so dijaki spoznali razvoj in vzpon nacizma v Nemčiji in njihovo delovanje med 2. svetovno vojno. Podobno kot v Murski Soboti imajo tudi v mestu Ingolstadt tlakovce spomina, ki prav tako ohranjajo spomin na usodo Judov tega mesta v času holokavsta. Ob sprehodu skozi mesto so odkrivali spominska obeležja številnih judovskih družin v mestu in spoznavali njihove različne usode.

Dijaki so v tednu gostovanja sodelovali tudi v ustvarjalnih delavnicah na šoli. Iz starih zemljevidov so šivali manjše torbice in se poizkusili v peki pic.  Obiskali so muzej 1. svetovne vojne in muzej avtomobilskega koncerna Audi. Druženje so zaključili s šolskim glasbenim koncertom, na katerem se je v glasbenih točkah predstavilo okrog 200 dijakov njihove gimnazije.

Celoten projekt sodelovanja s Katharinengymnasium iz Ingolstadta je vključen tudi v mednarodni projekt »KROKUS«, katerega cilj je prav tako ohranjati spomin na žrtve holokavsta. V okviru tega projekta so poleg sodelovanja z nemško šolo iz Ingolstadta dijaki Gimnazije Murska Sobota v mesecu oktobru ravno skupaj z nemškimi dijaki pred vhodom v šolo zasadili čebulice krokusa, ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (27. januar) pa je šola gostila predstavnico Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki je dijakom skozi učno uro predstavila življenje prekmurskih Judov v 20. stol.

Obisk nemškega mesta Ingolstadt, ki je partnersko mesto občine Murska Sobota, je v veliki meri finančno podprla tako občina Murska Sobota kot mesto Ingolstadt.

S strani obeh šol je bila izkazana želja po tovrstnem sodelovanju tudi v prihodnje.

Mentorja
mag. Tomi Bušinoski in Melita Franko

(Visited 96 times, 1 visits today)
 

Oznake: , ,