EKSKURZIJA V MARIBOR (področje umetnosti) za prve letnike

 V okviru pouka glasbe in umetnosti v prvem letniku gimnazije so v predmetniku predvidene tudi ure dodatnih umetniških vsebin. Mi bomo te vsebine deloma realizirali z obiskom operetne predstave in ogledom mesta Maribor ter umetnostne galerije. Ker je ekskurzija del vsebin pouka glasbe in umetnosti, je obvezna za vse dijake 1. letnika. Z ogledom knjižnice pa opravijo tudi vsebine KIZ OIV.

Potek ekskurzije, ki bo v petek, 15. decembra 2023, bo izgledal tako:

         13:50 odhod iz Murske Sobote izpred šole

dijaki 1. A, 1. B, 1. C dijaki 1. Š
15:30 – ogled razstave v UGM 1. A in del 1. B
16:30 – ogled razstave v UGM 1. C in del 1. B
         Umetnostna galerija Maribor
         Strossmayerjeva ulica 6
15:25 – ogled Mariborske knjižnice
         Ulica Vita Kraigherja 5
16:30 – vodeni ogled po mestu
         TIC Maribor, Partizanska cesta 6a

         17:30          prosto za druženje, prehrano
         19:00           prihod v SNG Maribor, Slovenska ulica 27, Maribor
         19:30           ogled opere v SNG Maribor
         med 23:30h in 24h            vrnitev v Mursko Soboto

Stroški:             Ogled mesta Maribor     2,80* EUR
                         Umetnostna galerija        2,80 EUR
                         SNG Maribor                12,00 EUR
                         avtobusni prevoz         17,00* EUR
                            * točna cena bo določena naknadno

Vodje dejavnosti: Tomi Bušinoski, Martina Mihoković, Milena Zelko

 

KNJIŽNICA in MARIBOR

Mariborska knjižnica in ogled mesta Maribor
december 2023, 15:20 in 16:30, 1Š

Po ogledu knjižnice vam bodo turistični vodniki na vodenem ogledu ali izletu postregli z odličnim poznavanjem mesta in celotne destinacije Maribor – Pohorje. V mestu vas bodo seznanili s ključnimi znamenitostmi in zanimivostmi s področja zgodovine, umetnosti, kulturnega in družbenega življenja. Pot bodo popestrili z zgodbami s srednjeveških uličic in nasuli drobnih zanimivosti, ki bi vam sicer ostale prikrite. Maribor in njegovo staro mestno jedro vas bosta navdušila s svojimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi in gostoljubnostjo Mariborčanov. (vir: visitmaribor.si)

UMETNOST

Jokati je okej
december 2023, od 15:30 naprej, Umetnostna galerija Maribor, 1A, 1B, 1C
umetnice in umetniki: Christa Barlinn Korvald, Aurélie Bayad, Marin Håskjold, Mara Jenny, Matej Jurčević, Sara Pukanić, Jelisaveta Rapaić, Lucija Rosc, Sonja Vulpes, Nicole Maria Winkler in Karolina Wojtas

Razstava Jokati je okej se posveča družbenim razsežnostim čustev in predstavlja umetniška dela enajstih umetnikov in umetnic, ki se spoprijemajo z različnimi manifestacijami čutenja v sodobni družbi. Vse bolj prisotni občutki frustracije, tesnobe in nezadovoljstva so posledica družbene in politične negotovosti in nestabilnosti, ki zaznamujeta čas, v katerem živimo. Za spopadanje s frustracijami in travmami izumljamo mehanizme in snujemo taktike, razvijamo orodja in diskurze, ki nam pomagajo organizirati prosti čas, telesno vadbo, ljubezensko življenje oziroma vsakodnevno življenje nasploh. Nekateri nostalgično idealizirajo otroštvo ali čase, ki se z današnje perspektive zdijo bolj avtentični ali vsaj bolj preprosti. Spet drugi bežijo v naravo, se zatekajo v duhovnost ali v utopije, nekateri smisel iščejo v metaverzumu. Kot nakazuje že naslov, želijo kustosinji in kustos z razstavo Jokati je okej prepoznati, nasloviti in se soočiti z občutljivimi ali celo bolečimi občutji, ki jih doživljamo vsi, z umetniškimi pristopi pa raziskati njihov subverzivni potencial. Hkrati pa želijo ustvariti prostor, ki ne bi le kritično naslavljal vse bolj prisotnega občutka brezupa, ampak bi postal prostor zamišljanja in ustvarjanja upanja polnih afektivnih alternativ. (vir: http://www.ugm.si/razstave/jokati-je-okej-5084/)

GLASBA

Giuseppe Verdi: La traviata
december 2023, 19:30, velika dvorana SNG Maribor, VSI

Čeprav je bil Giuseppe Verdi v hudi časovni stiski, ko je skladal Traviato, mu je uspelo ustvariti eno svojih najtrajnejših del. Verdi in Piave sta v Dumasovi drami Dama s kamelijami zagledala brezčasno tematiko, privlačno tudi za operno uglasbitev. Ljubezenska zgodba, ki se vrti okoli razklanosti med družbeno sprejemljivim in narekom srca ter aktualizira nemoč preseganja socialnih razlik, je našla v značilnem Verdijevem glasbenem jeziku popolnega sopotnika za prihodnost. Glasba, v kateri odmeva lahkotni utrip salonov in plesnih dvoran in ki prepričljivo upodablja človekove notranje stiske, je v drami o nesrečni mladi pariški kurtizani prežela tako njeno intimno zgodbo kot milje, v katerem se ta odvija. Zato ne preseneča, da je Traviata hvaležno odprta za mnogovrstne režijske interpretacije, ki se globoko dotaknejo tudi sodobnega človeka. Režijsko postavitev je podpisal sloviti režiser argentinskega rodu, Hugo de Ana.

Priprava na operno predstavo
1.A: sreda, 29. 11. 2023, 9. šolska ura, učilnica 107
1.B: ponedeljek, 27. 11. 2023, 9. šolska ura, učilnica 107
1.C: sreda, 29. 11. 2023, 8. šolska ura, učilnica 107
1.Š: sreda, 22. 11. 2023, 1. šolska ura, učilnica 107

(Visited 180 times, 1 visits today)
 

Oznake: , , , , , ,