V gostilni Mencinger v Črešnjevcih v občini Gornja Radgona se enkrat na leto srečujejo  bivši dijaki Gimnazije  iz Murske Sobote, ki so to obiskovali v obdobju med leti 1957 – 1961. Srečanje v Črešnjevcih je namenjeno tudi spominu njihove razredničarke Irene  Čebašek (gre za mamo  nekdanje  varuhinje človekovih pravic Čebašek Traven). Razredničarka je namreč izhajala iz hiše  sedanjega gostilne Mencinger. V razredu, v katerem je bilo 15 fantov in 14 deklet so  imeli  kot prvi jezik nemščino. Istočasno pa je bil na gimnaziji  še v vsaki generaciji po en razred, kjer je bil prvi jezik angleščina. Dijaki B  razreda so  prihajali iz območja vsega Pomurja, dijaki A razreda pa so bili v glavnem iz  same Murska Sobote ali bližnje okolice. V tistem času so bile zelo slabe prometne zveze in zato so  morali dijaki bivati v internatu ali pa se voziti s kolesi od doma. Cestna infrastruktura je bila takrat slaba, saj denimo še ni bila niti cesta  iz radgonske smeri v Mursko Soboto, asfaltirana. V četrtem letniku so ti  imeli pouk celo v popoldanskem času. Ob tokratnem srečanju je pogovor nanesel tudi na te težave takratnega skromnega življenja. Danes jim vsega tega niti skoraj ni moč verjeti. Kljub težavam pa se je večina  letnika  po opravljeni maturi pred 63. leti odpravila na  izobraževanje in to  v Ljubljano. Iz generacije jih je kar pet  opravilo študij na medicini. Po končanem izobraževanju se je večina vrnila  in delala na območju Pomurja. Generacije pred tem pa so v glavnem ostale v Ljubljani ali bližnji okolici. Tako ta čas tudi večina te generacije živi na območju Pomurja. Zaznali smo, da so vsi uspeli pridobiti pokojnine, ta čas pa že  nekaterim že nekoliko peša zdravje. Vsi so namreč že prekoračili osemdeset let svojega življenja. Prav zaradi tega se je tokratnega druženja ob visokem jubileju matur,  udeležilo vsega pet. Zaznali smo tudi to, da je iz generacije umrlo že deset, med njimi  je le ena ženska.

Zbrani so sklenili, da se bodo  prihodnje leto spet zbrali in to verjetno v začetku junija. Večina dosedanjih druženj je bila  v juniju.

15.9.2024                                                                                                                                  Franci Klemenčič

Priloga : Fotke iz leta 1961 in  ena iz tokratnega srečanja

(Visited 132 times, 2 visits today)