Evropske statistične igre v šolskem letu 2023/24 potekajo že sedmo leto zapored. Tekmovanje poteka v dveh kategorijah: A (dijaki 3. in 4. letnika) in B (dijaki 1. in 2. letnika) in se izvaja dvostopenjsko, najprej na nacionalni, nato pa še na evropski ravni. Nacionalni del se začne na šolski ravni, kjer se prijavljene ekipe pomerijo v reševanju spletnih testov. Izmed 469 ekip, ki so se letos prijavile na tekmovanje, se jih je po šolskem delu tekmovanja na državno raven uvrstilo 94. Naloga teh ekip je bila priprava raziskovalne naloge, v kateri so analizirali in predstavili podatke iz popisov kmetijskih gospodarstev. Nalogo je oddalo 69 ekip. Najboljše štiri ekipe (prvi dve v vsaki kategoriji), ki jih je določila strokovna žirija, so se uvrstile v evropski del tekmovanja oziroma finale. V tem delu tekmovanja letos sodelujejo mladi iz 20 držav. Njihova naloga je priprava videa. Vsi tekmovalci prejmejo promocijske majice, nekateri priznanja, najuspešnejši pa nagrade.

Ekipa BISTRERIBE je na tem tekmovanju dosegla velik uspeh: zmagala je na državni ravni v kategoriji A z raziskovalno nalogo z naslovom: Značilnosti kmetijskih gospodarstev v Sloveniji. Ekipo sestavljajo trije dijaki 4. a-razreda Gimnazije Murska Sobota: Roko Kolmanič, Urška Kreft in Alina Lukač. Ob vseh obveznostih maturantov so si vzeli čas in v tekmovanje na šolski ravni ter pripravo raziskovalne naloge vložili veliko truda in samostojnega dela. Uvrstili so se na evropsko raven tekmovanja, katere tema je: “Včasih je bilo življenje boljše! Mit ali resnica?”. Posneti morajo dveminutni video na to temo in pripraviti kratek dokument z opisom vsebine videa, procesom priprave in navedbo uporabljenih virov (v angleščini).

Za dosedanje uspehe so člani ekipe BISTRERIBE prejeli bronasto priznanje na šolski ravni in  zlato priznanje na državni ravni. Za prvo mesto na državni ravni pa so si prislužili lepo nagrado: vsak član ekipe prejme elektronsko napravo v vrednosti 300 €. Podelitvena slovesnost bo predvidoma še aprila.

 

Ekipi BISTRERIBE čestitamo in želimo veliko uspeha še naprej.

Mentorica: Valerija Režonja, prof. mat.

(Visited 71 times, 1 visits today)