Gimnazija Murska Sobota ter Srednja poklicna in tehniška šola sta bili 16. maja 2016 znova gostiteljici srečanja mladih raziskovalcev, ki ga izvaja Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Letošnje je bilo posebno tudi zaradi jubilejne petdesete obletnice.

Pred tekmovalnim delom srečanja so med kratkim kulturnim programom, ki so ga izvedli dijakinje in dijaki GMS Anja Kutoš, Petra Šbüll, Žiga Mekiš Recek, Laura Sečkar, Maruša Mujdrica, Tilen Horvat, Nina Krpič in Iza Rengeo ter dijaka SPTŠ Denis Pozderec in Matej Kuzma pod vodstvom mentorice Suzane Jakoša ter mentorjev Tomija Bušinoskega in Jožeta Ružiča, zbrane nagovorili ravnatelja obeh šol gostiteljic Roman Činč in Ludvik Sukič, podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak, direktor Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije prof. dr. József Györkös in predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije prof. dr. Stanislav Radovan Pejovnik.

V Sloveniji vsako leto poteka šestnajst mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2500 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol. Ti predstavijo približno 1200 nalog, pripraviti pa jim jih pomaga več kot 1000 mentorjev. V prvem krogu državnega tekmovanja je sodelovalo 913 osnovnošolcev in srednješolcev s 524 nalogami, izmed katerih se je na zaključno 50. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije uvrstilo 227 raziskovalnih nalog, ki jih je ob usmerjanju 318 mentorjev izdelalo 391 osnovnošolcev in srednješolcev. Po mnenju komisij je bila kakovost nalog na zelo visoki ravni. Na letošnjem tekmovanju je bilo skupaj podeljenih 82 zlatih, 143 srebrnih in 299 bronastih priznanj.

Na srečanju sta sodelovala tudi dijaka Gimnazije Murska Sobota Nika Bunderla in Luka Ternar. Za raziskovalno nalogo s področja Astronomija ali fizika z naslovom Hoja ali tek sta na zaključnem tekmovanju prejela srebrno priznanje. Dijakinji in dijaku ter mentorju Francu Trplanu iskreno čestitamo.

Zapisala: Suzana Jakoša

(Visited 283 times, 1 visits today)
 

Oznake: ,