Vsakdo kdaj pa kdaj doživi trenutek, ko ne zna z besedami povedati, kaj čuti. To lahko izrazi le z umetnostjo. Tudi v naši gimnaziji se dijaki srečujejo z likovno umetnostjo in glasbo.

Vsi, ko slišimo besede Naslednjo uro imamo glasbo, hitro pomislimo na nekaj dolgočasnega, saj veste: Mozart, Beethoven, Bach, nezanimive dolge skladbe brez besedila. Marsikoga bolj pritegne sodobnejša glasba, A četudi ste poslušalci take glasbe, verjamemo, da vas bo naš profesor glasbe navdušil tudi s klasično glasbo. Pouk pri njem je vedno zabaven (razen ko so na vrsti testi, za katere se je treba bolj potruditi, tako kot pri vsakem predmetu), saj se naučimo, da so prav vsi predmeti povezani. Ste vedeli, da se pri glasbi pojavljajo matematika, slovenščina in zgodovina? Ne? Ne skrbite, marsikdo ni. Zato pa spoznavamo povezanost predmetov. Še posebej sta povezani glasba in umetnost.

Umetnost v naši gimnaziji je zelo sproščena, saj se ob poslušanju lastne izbrane glasbe lahko popolnoma sprostiš in pokažeš ves svoj talent tudi med šolsko uro. Tudi če nisi nadarjen za umetnost, lahko z domišljijo na vsaki sliki pokažeš delček samega sebe. Oba profesorja v vsakem od dijakov vidita vsaj kanček upanja, čeprav sami menijo, da nikoli ne bodo zapeli ali narisali zahtevano. Pouk pa ne poteka samo v učilnici. Veliko časa se preživi tudi zunaj nje. Prvi dogodek je medrazredni koncert, na katerem lahko vsi dijaki pokažejo skrite talente ter se med seboj dodatno spoznajo in povežejo. Timsko delo pač. Pri likovni umetnosti profesorica poskrbi za ogled galerij in razstav, profesor pri glasbi pa za ogled glasbenih predstav. Vsi, ki se za umetnost bolj zanimate, ste vabljeni k pevskemu zboru in orkestru ali pa si v gledališču ogledate predstavo in v galeriji razstavo za ure obveznih izbirnih vsebin, ki jih boste morali opraviti.
Pri glasbi boste spoznali, da je glasba produkt znanja in čustev. Vse je treba povezovati.
A vendarle ne smemo pozabiti na sprostitev in užitek ob tem. Že Oscar Wild je namreč menil: »Umetnikovo srce je njegova glava.« V umetnosti lahko uživamo, učimo pa se jo tudi razumeti.

(Visited 1.055 times, 1 visits today)